Carriére opties

Wat kan je allemaal gaan doen na het volgen van de AV Sound Education opleiding? Hier vind je een overzicht van een aantal mogelijke opties.

Film Composer

Weinig beroepen zijn inspirerender dan het componeren van filmmuziek of muziek onder reclame,  bedrijfsfilms, internet content, etc. Bij AV Sound Education doe je alle vakkennis en technieken op zodat je met deze materie zelfstandig aan de slag kan na de opleiding.

Dubbing Mixer / Re-recording Mixer

De dubbing mixer maakt de eindmix van alle audio lagen die bij de film horen, zoals muziek, dialoog, folie, samples en setgeluid. Ook ga je in de praktijk leren hoe je surround mixen kan maken voor bijvoorbeeld de bioscoop.

Sound Designer

De sound designer creëert sounds voornamelijk met synthesizers en samplers (wellicht deels met behulp van commerciële sample libraries). Je kan naast film ook denken aan geluid bij internet games of video, voor jingles etc. En wat dacht je van filmtrailers en diepe sub bassen?

Foley Artist, Foley Recorder, Foley Editor

Een Foley Artist werkt niet met samples om film van geluidseffecten te voorzien. Hij/zij produceert de geluiden live terwijl de film op het beeldscherm mee loopt en neemt deze geluiden vervolgens op met een (stereo) microfoonopstelling. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, worden juist bij de big budget producties gebruik gemaakt van deze “folie”, eerder dan kant-en-klare samples. Bovengenoemde functies (de Foley Artist, de Foley Recorder en de Foley Editor) zijn in Nederland vaak in 1 persoon verenigt.

ADR Editor, ADR Recorder

ADR” staat voor “Automatic Dialog Replacement”. Wist je dat de stemmen van de acteurs bijna altijd opnieuw worden ingesproken na de opnames? Dit, omdat het camerageluid zelf kwalitatief onvoldoende is of ronduit onbruikbaar vanwege stoorsignalen (vliegtuigen, auto’s, geluiden van de set zelf, etc.). Alle stemmen worden dus achteraf in een opnamestudio opnieuw opgenomen, waarbij de acteur zichzelf ziet op een groot beeldscherm en zijn dialogen lip sync inspreekt. Hier komen de ADR Recorder en de ADR Editor om de hoek kijken. In Nederland zijn deze twee beroepen vaak verenigt in 1 persoon.

Foley Artist, Foley Recorder, Foley Editor

Je kan natuurlijk in een audiovisuele studio gaan werken of.. je eigen audiovisuele studio beginnen! Tijdens de opleiding kom je in diverse audiovisuele studio’s zodat je kunt zien wat er voor nodig is en hoe er gewerkt wordt. Ook na de opleiding kun je bij ons voor advies terecht als je jouw eigen studio wilt gaan opzetten.

De Games Industrie

Wist je dat de games industrie groter is als de hele muziekindustrie bij elkaar? De Nederlandse gamesindustrie (en met name in Utrecht!) groeit als kool op het moment. Dankzij het brede lesprogramma van AV Sound Education zou je ook deze kant op kunnen gaan, wellicht merk je tijdens de games lessen en het games huiswerk dat je dit leuker vind dan je aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, tijdens ons lesprogramma leer je alles over deze tak van industrie.

Electronisch Muzikant

In dit geval bedoelen we iemand die muziek produceert met de computer. Dit kan zijn voor: – voor tv/radio – voor bij games of films – voor andere artiesten, bijvoorbeeld als ghost producer of voor zgn production music libraries. Tijdens de opleiding vertellen we je er alles over en…ga je er zelf mee aan de slag.

Producer

Als producer houd je je niet perse alleen bezig met de techniek, maar hou je vooral het overzicht over het gehele opname proces en de post productie van een audiovisueel project. Het is dan goed om kennis te hebben van wat er allemaal speelt, zoals alle stadia en processen die voorbij komen tijdens een productie. Uiteraard komt dit allemaal diepgaand aan bod in het schooljaar van AV Sound Education.

Music Supervisor

Ook als je je meer gaat focussen op de zakelijke kant (ook dit vind je terug in ons lesprogramma), dan is een goede kennis van de technische kant zeker niet overbodig. Je zult je artiesten en componisten toch moeten kunnen uitleggen wat er nu precies de bedoeling is en wat beter kan (en bij voorkeur zelfs ook hoe het beter kan). Zo kun je optimaal jouw visie overdragen.