Veel gestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de vragen die ons het meest gesteld worden. Goede kans dus dat jouw vraag hier ook tussen staat.

1. Hardware en software

Vraag: welke apparatuur/hardware heb ik nodig om aan de lessen deel te kunnen nemen?

Antwoord: voor de lessen/praktijksessies zelf heb je geen laptop of computer nodig. Echter, om het huiswerk te kunnen maken moet je thuis beschikken over een redelijke Mac of PC. Aangezien de computerontwikkelingen niet meer zo snel gaan, kan vaak zelfs een computer vanaf 2010 nog voldoen. Mail bij twijfel even de specificaties van je computer naar info@avsoundeducation.nl.


Vraag: welke software moet ik gebruiken, en welke software wordt er in de lessen gebruikt?

Antwoord:  welke software jij kiest is helemaal aan jou. De technieken die je leert kun je namelijk in al deze programma’s wel toepassen. Dus of je nu Logic, Protools, Nuendo, Cubase, Reaper of Studio One kiest, het maakt voor het kunnen volgen van de lessen niet uit. Voor al deze software pakketten hebben we overigens gespecialiseerde docenten in huis, dus daar voorzien onze lessen ook in.

 

2. Wat als ik een vraag heb buiten de lesuren?

Voor vragen buiten de lesuren heeft AV Sound Education een besloten Facebook groep. Je vraag op dit platform wordt snel beantwoord door een van onze docenten (of mede-studenten).  Voor dringende kwesties zijn we ook telefonisch bereikbaar op 030-3021469. Heb je vragen over de planning van praktijklessen, dan kun je ons via een mobiel nr. bereiken.

Buiten lestechnische vragen kun je uiteraard ook terecht met persoonlijke problemen of andere zaken. Alle vragen en verstrekte informatie worden strikt vertrouwelijk behandeld, conform de nieuwe privacy wetgeving.

 

3. Wat voor soort diploma ontvang ik?

Het diploma van AV Sound Education is een instituutsdiploma. Aangezien AV Sound Education als parttime opleiding “contacturen” tekort komt om voor een MBO/HBO niveau erkenning in aanmerking te komen, hebben wij een dergelijke erkenning niet aangevraagd. Als het belangrijk voor je is dat je een dergelijke erkenning haalt, zul je een 4 jarige fulltime opleiding moeten kiezen zoals het ROC, De HKU of het Conservatorium.

 

 4. Welke toetsen moet ik afleggen om een diploma te halen?

Aan het eind van de opleiding is een drie uur durend schriftelijk eindexamen. Indien je dit niet zou halen, is er een gratis herexamen. Vrijstelling: voor mensen die moeite hebben met hun schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid is een mondeling eindexamen mogelijk.

Verder zijn er gedurende het schooljaar 7 praktijkopdrachten die voor een cijfer meetellen: je moet dan denken aan opdrachten zoals componeren voor strijkers, mix opdrachten, arrangeer opdrachten, sample based music production, film muziek componeren, foley maken en opnemen, sounddesign en je audiovisuele eindopdracht. Ons vrijstellingenbeleid t.a.v. examen praktijkopdrachten is als volgt. Je mag 1 verplichte praktijkopdracht missen zonder gevolgen. Gebeurt dat vaker, dan geldt het cijfer 3,0. De planning van de praktijkopdrachten is flexibel, zodat het tijdstip nooit een beletsel kan zijn om deze te volbrengen.

Indien je aannemelijk kan maken dat je sommige onderdelen reeds beheerst, d.m.v. een diploma van een erkende opleiding of aantoonbare werkervaring op hoog niveau, kun je voor sommige onderdelen vrijstelling krijgen. In dat geval ben je ook niet verplicht, de lessen op dat onderwerp te volgen.

 

5. Lesinhoud

Vraag: zijn de lessen in het Nederlands?

Antwoord: ja, alle lessen en lesmaterialen zijn in de Nederlandse taal. Uitzondering op deze regel is een gast docent uit de USA, bij die les is de voertaal engels, hij verstaat wel Nederlands.


Vraag: kan ik in de klas wel gewoon al mijn vragen stellen? Ook aan de gast docenten van naam?

Antwoord: jazeker. Dankzij onze kleine klassen kun je zoveel vragen als je maar wilt, mits het natuurlijk met het onderwerp dat besproken wordt te maken heeft. Ook bij de praktijklessen is 100% van de tijd een docent aanwezig.


Vraag: hoeveel uur per week heb ik nodig voor het huiswerk?

Antwoord: reken op minimaal 6 uur per week praktijkwerk / bestuderen van de lesstof. Indien je vermoed dat je dit moeilijk of niet vrij kunt maken, is het af te raden in te tekenen op deze opleiding.

 

6. Lesrooster, vakanties en lokaties

Vraag: op welke dagen heb ik les?

Antwoord: de lessen zijn in Utrecht bij VechtclubXL of de universiteit en worden meestal gegeven op de maandagavond van 19:00 tot 21.45 uur. De praktijklessen worden i.o.m. de deelnemer zelf ingeroosterd. (overdag, in het weekende en/of ‘s avonds). Samengevat: zolang je de maandagavonden vrij kunt houden voor AV Sound Education, zullen er met de planning geen problemen zijn.


Vraag: hoe vaak per week zijn er lessen?

Antwoord: normaal gesproken om de week, maar aan het begin van de opleiding elke week. Elke les duurt 2 uur en 45 minuten. Deze AV opleiding kent ook belangrijke praktijklessen en praktijkopdrachten waardoor er soms geen college is op maandag, maar je die week wel een praktijk les kan volgen. Tijd is je kostbaarste bezit, dus we dragen er zorg voor dat elke les impact heeft en propvol met waardevolle informatie zit. Bij de eerste les ontvang je het lesrooster tot aan de jaarwisseling. In december ontvang je dan het tweede deel van het lesrooster tot aan de zomervakantie.


Vraag: zijn er ook vakanties?

Antwoord: we houden de kerst en zomervakantie van gemeente Utrecht aan.


Vraag: wat als ik lessen moet missen vanwege bijvoorbeeld mijn drukke baan?

Antwoord: wat betreft de de colleges op de VechtclubXL of Universiteit Utrecht, deze zijn op maandagavond van 19:00 tot 21:45 uur. Deze avond moet je dus zoveel mogelijk vrij houden. Mis je toch een les dan kun je vragen of wij deze les opnemen als audio. Van sommige onderwerpen zijn ook video’s beschikbaar die we dan kunnen toesturen. De praktijklessen worden verdeeld over 30 dagdelen: deze kunnen overdag of in de avond en zelfs in het weekend. Je kunt zelf een passend blok kiezen welke jou goed uitkomt. Dus normaal gesproken moet het geen enkel probleem zijn de praktijklessen bij te wonen.


Vraag: waar worden de lessen gegeven?

Antwoord: de theorie lessen worden momenteel (2021) gegeven op de VechtclubXL. De praktijklessen zijn, afhankelijk van het onderwerp van de les,  op diverse locaties in audiovisuele studio’s door Nederland.

Het feit dat je gedurende het schooljaar lessen krijgt van verschillende docenten en op diverse locaties houdt het spannend en fris tot aan de laatste week. Een heel ander gevoel dan dat je het hele jaar lang elke les krijgt van dezelfde docent op dezelfde locatie, zoals op de meeste andere scholen.


Vraag: wanneer starten de lessen?

Antwoord: ieder jaar in september.


Vraag: hoe lang duurt de opleiding?

Antwoord: 1 jaar, tot het volgend jaar in september, waarin je hopelijk je diploma in ontvangst mag nemen!


Vraag: waar bestaat het examen uit?

Antwoord: het examen bestaat uit een grondig theorie examen en het gemiddelde cijfer van alle praktijkopdrachten die je door het jaar heen uitvoert.

 

7. Klachten

Vraag: stel dat ik als student(e) een klacht heb over de opleiding, hoe gaat dit dan in zijn werk? Kan ik terecht bij een onafhankelijke derde partij?

Antwoord: de klachtenprocedure is hier te vinden. In grote lijnen gaat dit als volgt. Op je klacht zul je binnen twee weken een reactie ontvangen. Allereerst proberen we de klacht in goede harmonie op te lossen. Je contactpersoon in deze is Johan van der Voet, eigenaar van AV Sound Education, te bereiken op info@avsoundeducation.nl / 030-3021469. Mochten beide partijen overhoopt toch niet tot elkaar komen, dan is AV Sound Education aangesloten bij een onafhankelijke derde partij: AN-i. Als student(e) heeft u de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de uitkomst uit het overleg na uw melding, de uitkomst van de behandeling van de klacht of anderszins. De beroepsregeling van AN-i onderzoekt als onafhankelijke derde partij uw beroep en geeft daarover een voor beide partijen bindend advies. Deze beroepsregeling wordt volledig uitgewerkt op de website www.beroepsregeling.nl.

 

8. Stel dat ik wil stoppen met de opleiding?

Uitval is in de praktijk laag, omdat iedereen die zich inschrijft dit doet om zijn passie te volgen. De verreweg meest voorkomende redenen om met dit type opleiding te stoppen zijn “een te drukke baan” of “psychiatrische problemen”. Daarom raden we deze mensen ook af onze opleiding uberhaupt te gaan volgen, aangezien niemand erbij gebaat is als je halverwege de opleiding uitvalt.
Teken alleen in als je echt zeker bent van je zaak, aangezien annuleren tijdens de opleiding niet mogelijk is, dit conform onze voorwaarden en overigens die van de meeste andere opleidingen.

 

9. Prijs en facturatie

Vraag: wat is de prijs van de opleiding?

Antwoord: de all-in prijs bedraagt 3495 Euro en alle betalingsmogelijkheden vind je hier terug.


Vraag: Met welke extra kosten moet ik rekening houden?

Antwoord: de prijs is all-in, dus daar komt verder niets bovenop. Uiteraard kan je er voor kiezen bepaalde apparatuur of software aan te schaffen, maar dit is voor het volgen van de opleiding geen vereiste. Ook krijg je over software behoorlijk hoge (ongeveer 35 – 50%) educatieve kortingen.


Vraag: mijn werk wil (een deel) vergoeden. Kan ik hiervoor een aparte factuur krijgen?

Antwoord: dit is uiteraard geen enkel probleem. Neem hiervoor even contact op met kantoor of vul het afwijkende factuuradres in op het inschrijfformulier.

 

10. Inschrijven

Vraag: wat je de minimum leeftijd?

Antwoord: de minimum leeftijd is 18 jaar.


Vraag: is er ook een maximum leeftijd?

Antwoord: de leeftijd in de groepen loopt van 18 tot zo’n 65 jaar. Wij hanteren geen maximum leeftijd. Zolang je maar passie hebt voor audio en muziek! Er zijn ook gepensioneerde mensen die alsnog hun droom waar maken en dat is heel mooi om te zien.


Vraag: ik wil graag meedoen, hoe kan ik mij inschrijven?

Antwoord: je vindt hier het inschrijfformulier. Overigens heb je na het inschrijven nog twee weken bedenktijd, waarin je zonder opgaaf van reden kunt annuleren.


Heb je alsnog een vraag? Neem dan even contact op of stel hem via onderstaand formulier. Het is ook mogelijk om een van onze open dagen te bezoeken, hier kunnen we je het meest complete beeld geven van wat een schooljaar AV Sound Education inhoudt. De data vind je hier.